Markalaşma konusunun irili ufaklı tüm girişimciler için önemle üstünde durulması gereken bir konu olduğunu belirtmiştik önceki yazılarımızda. Artık üretimden çok, üretilenin satılması ve pazarlamasının önemli olduğu biliniyor ticaret yaşamında. Bu da ürünün tanınılırlığı, yaygınlığı ve arzu edilebilirliği ile doğru orantılı bir durum elbette. Markalaşma kavramı bu oluşum etrafında şekillenen, eskilerin tabiriyle o ürünün \”alameti farikası\” olarak nitelenen bir gerçek.
Eskiden ürün tasarımı, markalaşmadan ayrı tutulan bir süreçti. Hatta ürünün oluşturulması ve pazara sunumundan sonra markalaşması beklenirdi. Şimdi ise, yoğun rekabet ve modern ticaret koşulları, markalaşma sürecini daha ürün fikri ortaya çıkarken planlanmasını, marka stratejilerinin ve konumlanmalarının belirlenmesini gerekli kılıyor. Patent kavramı işte bu noktada beliriyor. Birçok kişi patent ve marka kavramını bir tutabiliyor, kısmen doğru olsa da tam olarak doğru değil. Patent ve marka birbirinden ayrılmayan, birbirini tamamlayan iki kavram. Buna rağmen marka ya da markalaşma kavramı çok daha geniş öznel (soyut) bir alanı kapsarken, patent daha dar ve nesnel (somut) bir alanı ifade ediyor. Kısaca markalaşmayı, patent kavramını da içinde barındıran bir alan olarak düşünebiliriz. Markanın soyut yönü ise, onun daha bir düşünsel ve imaj algısına yönelik olmasını (Ferrari´nin şeytani kırmızısı veya Peugeot´nun -Pejo- yolların kralı aslan amblemi gibi) getiriyor. Ya da akılda kalıcı kelimelerle, sadece kelimeleri kullanan bir \”slogan\” haline gelebiliyor marka (Coca Cola´nın \”soğuk içiniz\” veya Efes Pilsen´in \”bira bu kapağın altında\” gibi)
Patent ise markanın gözle görülür, kulakla duyulur alanının dışında, onun daha somut, teknik ve hukuksal alanını belirtiyor. Ürünün sadece onun üreticisi olan firmaya ait olduğunu, ancak o üretici tarafından tasarruf edilebileceğini belirten yasal ve bağlayıcı bir belge olarak patent, üreticiyi taklit ve marka hırsızlığına karşı koruyan yasal bir koruma ve kazanım sağlıyor. Rekabet şartlarının çetinleştiği, ürünü pazarlamanın iyice zorlaştığı, üstüne üstlük bir de ürünü taklitlerinden koruma çabasının baş sorunlardan biri olduğu bu dönemde patent artık ertelenmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Ülkemiz patent-tescil kurum ve yasalarını çok gecikmiş bir şekilde devreye sokmuş olması nedeniyle, zamanında gerçekleşen kayıpların miktarı ölçülemez noktadadır.
Bunu sadece parasal, sadece ürünün asıl sahibi olan firmalar tarafından yaşanan bir kayıp olarak düşünmek de yanlış. Patent doğrudan ürünün ilk hali, yani prototipine verilen bir hak iken, bunu ilk düşünmüş, tasarlamış ve üretmiş üretici, girişimci ya da mucidin değil de, o ürünü kopyalamış, dizayn ya da içeriğini çalmış olan başkalarının bundan haksız yere faydalanmasına da neden olmaktadır. Bu, yeni bir ürün, bir yazılım, bir tasarım vs. gibi bir konuda da ortaya çıkabilir. Onun yaratıcısı, mucidi veya üreticisi için engelleyici, ters yönde teşvik edici bir durum bu elbette.
Ülkemizde yılda 200 civarında patent talebi yapılmasının (Gelişmiş ülkelerde, özellikle ABD´de bu rakam yılda 10 binleri bulurken) nedeni de bu patent kavramına olan uzaklığımız zaten. Gerekli yasal düzenlemeler ve Türk Patent Enstitüsünün (www.turkpatent.gov.tr) çalışmaları, patent anlayışının gelişmesi, girişimci ve mucitlerin daha çok ve yetkin yeni ürünler yaratmasına, dolayısı ile Türk markalarının dünya pazarlarında tutunabilmesi ve zorlu rekabet şartlarına karşı koyabilmesine en büyük dayanak olacaktır.
- Türkiye yüksek teknoloji alanında üretim üssü oluyor
- KOSGEB’in Yenilenen Destek Programı Detayları Ortaya Çıktı: İşte Detaylar”
- Bakan Bayraktar, TPAO’ya 150 personel alınacağını duyurdu
- 2019 KOBİ destek paketi
- Girişimci sayısı artıyor
- Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Fiyat istikrarını sağlamak için politikalarımızı eşgüdüm içerisinde sürdüreceğiz
- Vergi düzenlemesi geliri artıracak, kayıt dışıyla mücadeleyi hızlandıracak
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: ABD ile enerji ve maden alanında ikili işbirliğimizi geliştirmeye hazırız
- Bakan Şimşek, Türkiye’nin ekonomi programının başarıyla uygulandığını bildirdi
- Mükellef olmadan POS hasılatı elde ediyorlar
- Amerika yatırımıyla Bulutistan, Global Oyun Kurucu Olma Yolunda
- Anadolu Isuzu, Türkiye’nin En Değerli 125 Markası listesinde 15 sıra birden yükseldi
- KOBİ’lere 20 milyon liralık yeni kredi
- Kredi derecelendirmesinde A1 Capital’e ‘tam not’
- Tüketici için Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği yeniden hazırlandı
- HP Wolf Security, saldırganların zararlı yazılım üretmek için yapay zeka kullandıklarına dair kanıtları ortaya çıkardı
- Team Paribu ve İhtiyaç Haritası, Kahramanmaraş’ta çocuk ve gençlerin faydalanacağı spor alanı inşa etti
- Çin 2030’a kadar tahıl üretimini 50 milyon ton artırmayı hedefliyor
- Audi Brüksel fabrikası yeniden faaliyete geçecek
- Kayısı çekirdeği ihracatı gelirinde artış
- Tarımda kullanılan GES’ler kesintisiz sulama ve enerji verimliliği sağlıyor
- KOBİ’ler KOSGEB ile Güçleniyor: Yeni Dönemde Büyüme Hamlesi
- Gümrüksüz satış mağazaları yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
- Mapfre’den KOBİ’lere özel güvence
- Mevcut Talebin Ötesine Ulaş
- Borsa İstanbul’dan uluslararası ortaklık atılımı
- Ofiste Ergonomi
- Markalaşma kültürü
- Teknoloji insanla yarışıyor
- Ofis Aydınlatması