“Adana, artık daha parlak ve verimli bir döneme giriyor”

“Adana, artık daha parlak ve verimli bir döneme giriyor”

Adana’da ‘önce ben’ anlayışının değiştiğini ve kentin dinamiklerinin daha fazla bir araya gelerek şehrin geleceği için kararlar alabildiğini söyleyen Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, \”Bu nedenle önümüzdeki dönem Adana için daha parlak ve verimli olacak\” dedi. 

 

Sönmez, 2012’de 20. yıl etkinlikleri kapsamında Adana’nın ekonomi ve sosyal hayatına yönelik projeler geliştirdiklerini dile getirdi. Sönmez, bunların başında \”Adana’yı Seviyorum, I Love Adana\” projesinin geldiğini, bir de bölgesel kalkınmayla ilgili uluslararası düzeyde sempozyum düzenlediklerini anlattı. Sönmez, Adana’da ekonominin biraz daha gündemde kalması, uluslararası ve bölgesel yatırımcıların kente gelmesi, Adana’nın değerlerine sahip çıkılması için çalıştıklarını, bu kapsamda Adana Demirspor’a şampiyonluk yolunda destek verdiklerini bildirdi. Mevcut sivil toplum kuruluşlarının (STK) başkanlarının inanılmaz gayret içinde olduğunu ve artık ‘biz’ anlayışının hakim olduğunu anlatan Süleyman Sönmez, \”Adana şanslı bir döneme girdi, bu dönem çok verimli işlere vesile olacak. Bu, başta oda ve yerel yönetim seçimlerine yansıyacak\” diye konuştu.

Sönmez, 2013 yılında öncelikli olarak, başlattıkları projeleri kurumsal bir yapıda, rutin hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek, bundan sonra aktivitelerin kalıcı hale gelmesini istediklerini söyledi. ADSİAD olarak 2023 yılı hedeflerine inandıklarını ve bölgenin Türkiye’nin ikinci metropolü olacağını belirten Sönmez, bunun için de çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini, Osmaniye ve Mersin’in de hep birlikte bu amaç için çalışması gerektiğini söyledi. Ceyhan’ın petrokimyada önemli bir merkez haline gelmesi için çalışacaklarını anlatan Süleyman Sönmez, \”Türkiye’nin ithalatının büyük bir kısmını alıyor petrokimya. Bu alanda yapılacak yatırımlar çok önemli. Bu alanda doğru bir başlangıç yapmak istiyoruz. 2013’te buna önem vereceğiz\” dedi. Adana’nın ADSİAD’dan artık sadece söyleyen değil yapılan şeyler beklediğini belirten Sönmez, şöyle devam etti: \”Son 1.5 yıldır yapıyoruz. Artık söyleyen değil, yapan olmak zorundayız. Düşünen ve uygulayan olmak zorundayız. Biz artık uygulayan noktasına geldik. Yatırımcıyı kolundan tutup getireceğiz. Sonuç odaklı olmamız lazım. Şanslı bir döneme girdik. Valimiz de çok gayretli, sonuç odaklı. Yerel yönetimlerde de bunu görmeye başladık. Önümüzdeki dönem Adana için parlak ve verimli olacaktır.\”

 

\”Suriye ihracatçısı zorda\”

İhracatta ve hizmet sektöründe Adana’nın biraz daha öne çıkması gerektiğini kaydeden Süleyman Sönmez, genel olarak rakamlara bakıldığında iyileşme olduğunu ancak bunların yeterli olmadığını söyledi. Sönmez, Türkiye’nin total büyümesinin 3.2 ile kapanacağını, Adana’nın da bunun gerisinde kalmadığını hatta biraz daha üzerinde olduğunu belirterek, Adana’nın yılı bu anlamda ilk 5 il arasında kapatacağını düşündüğünü kaydetti.

 

Sönmez, Adana’nın en önemli sorunlarından birinin imar olduğunu, bunun işadamınlarını da etkilediğini belirterek, Türkiye’de kentsel dönüşüm projelerinin geliştirildiğini ancak Adana’nın bundan fazla yararlanamadığını kaydetti. Adana’nın henüz böyle bir ivme yakalamadığını ifade eden Sönmez, \”İnşaat sektörü 250’ye yakın sektörü canlandıran bir lokomotif. İnşaatla başladığınız zaman istihdamdan ev tekstiline kadar yüzlerce ürüne ihtiyaç duyuyorsunuz. Adana bundan nasibini alamadı, kentin en büyük sorunu imar. Bu iş dünyasını da etkiliyor. Sanayiciyi de sosyal yaşamı da etkiliyor\” dedi. Sönmez, bölgenin Suriye’den dolayı ciddi sıkıntı içinde olduğunu anlatarak, o bölgeye ihracat yapan firmaların kapısına kilit vurma noktasına geldiğini söyledi.

 

\”Yatırımcı için master planı hazırlayacağız\”

Yatırımcının Adana’ya gelmesi için çok sayıda sebep olduğunu aktaran Süleyman Sönmez, şunları söyledi: \”Bir yatırımcının Adana’ya gelmesi için aradıkları fazlasıyla var. Sektör bazında ise tarım birinci sırada. Tarım daha fazla geliştirilmesi ve sanayileştirilmesi gereken bir sektör. Tekstil de önemli bir alan. En çok yetişmiş iş gücünün olduğu sektör. Adana üretim skalasına bakıldığında makine sanayisinden tutun, her branşta üretim yapan bir kenttir. Makinede Avrupa ile yarışırız. Tarıma dayalı kimya ile petrole dayalı kimya gelişime çok açık. Bir diğer alan enerji. Bu alanda da yatırımlar gelişecek. Yassı çeliğin bölgede üretilmeye başlamasıyla otomotiv sektörü de belki gelişebilir. Beyaz eşya da bu bölgede gelişecektir.\” Sönmez, Ceyhan ve Yumurtalık’ta yatırımların 2013 yılında hayata geçmesi halinde önemli bir gelişme olacağını, şu an organize sanayi bölgesinde 12 milyar dolarlık bir yatırımın konuşulduğunu belirtti. Sönmez, kente yapılan yatırımların bu yıl 1 milyar dolarları bulduğunu, gelecek yıl yatırımlarının ise bunun üstünde olacağını düşündüğünü kaydetti. Üniversiteyle birçok alanda proje geliştireceklerini anlatan Sönmez, \”Bölgenin potansiyelinin biraz daha iş dünyasına yönelik olması için master planının çıkartılması amacıyla çalışma yapacağız. Kalkınma ajansı da bunun içinde olacak. Ar-Ge’yle ilgili çalışmalarımız var\” dedi.

Diğer Yazılarımız