Yüksek lisans sınavına neden giriyoruz?

Yenibiris.com’un üyeleri arasında düzenlediği bir anket, kişilerin yüksek lisans (ALES) sınavına girmesinin gerçek nedenini ortaya çıkardı.

Kobi Yorum: 0 / 31 Aralık 2012 11:58
Yüksek lisans sınavına neden giriyoruz?
-A +A

Yaklaşık 10 bin kişinin yanıtladığı anketin sonuçlarına göre sınava girme nedeni okulda kalıp akademik kariyer yapmak değil, kişinin işsiz olmasından dolayı zamanını değerlendirmek istemesi.

Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, üyeleri arasında düzenlediği bir anket ile çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. 10 bin 114 kişinin katıldığı ankete göre Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’na (ALES) girme nedenlerinin en başında iş bulamamaktan dolayı zamanın boş geçmemesi isteği geliyor. “Yüksek lisans (ALES) sınavına neden girdiniz?” sorusuna yüzde 27 oranında “İş bulamadım, zaman boşa gitmesin diye” yanıtı verildi.

İkinci sırada yüzde 21’lik bir kesim “Daha iyi bir iş bulmak için” sınava girdiğini belirtirken “Okulda kalmak için sınava girdim” diyenler %18,5’te kaldı. “Eğitimini gördüğüm alanın dışında bir dalda kariyer yapmak için” diye cevap verenler ise %17,5’lik bir oranla dördüncü sırada yer aldı. Askerlikten dolayı ALES’e girdiğini söyleyenlerin oranı %9 olurken, işinde zam almak/terfi etmek amacını taşıyanlar % 7’yi oluşturdu.

Temel amacı akademik kariyer olmakla birlikte yüksek lisans, son yıllarda iş hayatında daha iyi bir konuma gelebilmek, daha iyi şartlarda çalışmak veya kariyerine bambaşka bir alanda devam etmek gibi sebeplerle giderek daha fazla kişinin tercih ettiği bir eğitim olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanlarının bu eğitimi almasını maddi olarak destekleyen, hatta mesai saatlerinde bunun için izin veren şirketlerin sayısında da artış sözkonusu. Ancak geçtiğimiz haftalarda yapılan sınava girme nedeninin başında, “iş ararken zaman boşa gitmesin” düşüncesinin gelmesi çarpıcı bir gerçeği gösteriyor. Özellikle iş arama süresi uzadığında, “madem evde oturuyorum bari yüksek lisans yapayım, özgeçmişimi de kuvvetlendirmiş olurum” düşüncesi ile kişiler ALES Sınavı’na yöneliyor.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Dikkat Çekenler
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

Sayfalar
Duyurular
Linkler
Arşiv
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...