Web Sitelerine Makyaj, Facelift

Web siteleri belli aralıklarla yenilenmelidir. Ana yapıyı ve içeriği değiştirmeden, başka bir deyişle radikal değişiklikler yapmadan web sitelerinin yenilenmesine makyaj veya facelift deniyor

Kobi Yorum: 0 / 30 Aralık 2012 23:16
Web Sitelerine Makyaj, Facelift
-A +A

Web siteleri belli aralıklarla yenilenmelidir. Ana yapıyı ve içeriği değiştirmeden, başka bir deyişle radikal değişiklikler yapmadan web sitelerinin yenilenmesine makyaj veya facelift deniyor. Bu kavram otomobil dünyasında sık kullanılmaktadır. Çoğu otomobil firması bir modeli çıkardığında 7-9 yıl ömür biçer. Ama 3-4 yıl içinde aracın farları, fren lambaları, ön panjuru vb. yerlerinde bazı değişiklikler yapar. Aslında otomobil teknik olarak eski halinden çok farklı değildir, ama çekiciliği artırılmıştır. Web sitelerinde de benzer bir durum söz konusudur.

Nelere Dikkat Etmeli?

Bu tür bir çalışmada ilk akla gelen grafiklerin ve/veya renk seçimlerinin değiştirilmesi gibi mizanpaj değişiklikleri yapmaktır. Evet, bunlar gereklidir ve yapılmalıdır, ama bunların dışında dikkat edilmesi gereken başka konular da var.

Web siteniz bir süredir yayında olduğuna göre, bu çalışma sırasında elinizde bir miktar istatistik de var demektir. Hangi sayfalarınız rağbet görmüş, bulunamayan (Hata 404) sayfalarınızın adedi, ziyaretçileriniz hangi kaynaklardan gelmiş vb. Bunun yanında eğer web sitenizi sahiplendi ve gereken özeni gösterdi iseniz, bu süre içinde defalarca, muhtemelen her gün siz de web sitenize girmiş olmalısınız. Bu noktada ayrıntılı olarak düşünmeniz gereklidir. Başta size sevimli gelmesine rağmen hangi grafikler veya ögeler aslında pek gerekli değildir. Bunları artık daha rahat görebiliyor olmalısınız. Teknik olarak takdir edilen, ama olmasa da olur diyebileceğiniz neler vardır. Örneğin saat ::blocked::ine ihtiyaç var mıdır? Zaten her kesin bilgisayarı saati gösteriyor. Ya da giriş sayfası oluşturmanıza gerçekten gerek var mı? Ziyaretçileriniz bir grafik veya animasyon içeren giriş sayfasındaki Türkçe, İngilizce düğmelerine, ya da Giriş düğmesine tıklamadan sonraki sayfaya geçselerdi, daha iyi olmaz mıydı? Böyle bir sayfanız var ise ve sitenizi sıkça ziyaret etti iseniz, muhtemelen ya bu sayfayı tam olarak beklemeden giriş düğmelerine tıklamış, ya da doğrudan ikinci sayfayı favorilerinize ekleyip zaman kaybetmeden siteye girmişsinizdir. Ya da, web ziyaretçileriniz sayfanın yüklenmesi için onları bekleten o mekanik müziğin ruhun gıdası olduğunu mu düşünmüşlerdir? Yavaş sayfalar yüzünden ne kadar ziyaretçi kaybetmişsinizdir? Ziyaretçi başına görüntülenen sayfa sayısı ne olmuştur? Çok sevdiğiniz bir grafik biraz daha küçük olsa tasarımı bozar mıydı? Çoğu kez orijinalin %85'ine küçültülen bir resim, etkisinden hiç bir şey kaybetmez, ama sayfanın yüklenmesinde altın değerinde zaman kazancı sağlar.

Bu ve bunun gibi pek çok konuda sitenizi sorgularken, en önemli noktaya gelirsiniz. Daha iyi bir navigasyon, yani yönelim faydalı olur muydu?

Neler Yapmalı?

 

  1. Gereksiz grafikleri ayıklamalı
  2. Mevcut grafikler mümkün mertebe küçültülmeli
  3. Java Appletlerinden vaz geçilmeli (tarayıcı problemleri, yüklenme sürelerine olumsuz etkisi ve güvenlik sebebi ile pek çok kişi yüklenmelerine izin vermediği için)
  4. İşinizle ve sitenizin içeriği ile bağlantılı olmayan ::blocked::ler ayıklanmalı
  5. Giriş sayfaları kaldırılmalı
  6. Animasyonlar sayfalara gömülmemeli, linkler ile ulaşılabilir hale getirilmeli ve sayıca azaltılmalı
  7. Yönelim düzeni ve menüler iyileştirilmeli (her sayfadan, her hangi bir sayfaya geçiş mümkün olmalı)
  8. Yavaş yüklenen sayfalar hızlandırılmalı veya bölünmeli
  9. Varlığına gerek olmayan sayfalar silinmemeli, çünkü arama motorlarında listelenmiş olabilir. Ya menülerden çıkarılmalı, ya da ismi aynı kalarak içeriği değiştirilmeli
  10. Kopuk bağlantılar denetlenmeli ve onarılmalı
  11. Tüm tarayıcılar ile uyum denetlenmeli
  12. İçerik sadeleştirilmeli
  13. Yazı karakterleri büyük ise küçültülmeli (ideal 10pt)
  14. Renk seçimleri gözden geçirilmeli
  15. Dinamik içerik sağlanmalı
  16. Seçilen kelimeler ve başlıklar daha etkili olacak şekilde değiştirilmeli

Yapılacak bu değişiklikler ziyaret sayısında artışın yanında, web sitenizin etkinliğini de artıracaktır. Bir web sitesinin makyajlanması için bizim önerdiğimiz en uygun süre 6 ay, ya da sezonluk iş yapıyorsanız, her sezondur.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Dikkat Çekenler
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

Sayfalar
Duyurular
Linkler
Arşiv
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...