Taktik Pazarlama Nedir?

Pazarlamanın iki farklı düzeyi yani stratejik pazarlama ve taktik pazarlama genellikle karıştırılmaktadır. Bazen birbirinin yerine kullanıldığı da olur. Ancak bu iki düzeyin anlaşılması pazarlama yönetiminize katkıda bulunacaktır. Stratejik Pazarlama konusunda bir dizi yayınlamıştık. Bunu taktik pazarlama ile tamamlamak farz oldu.

Kobi Yorum: 0 / 15 Mart 2013 13:09
Taktik Pazarlama Nedir?
-A +A

Stratejik pazarlama; öz olarak şirketinizin üstünlükleri ve pazarın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak , rakip konumlarını değerlendirerek, belli bir Pazar ve müşteri kesimini hedefleyerek, rakiplerden farklılaşarak ve müşterilerinize bir değer (vaat) sunarak pazarda bir pozisyon almayı sağlayacak çalışmalardır. Nihai hedefi bir marka yaratmak ve/vaya tüketicilerde marka değeri oluşturmaktır. Bunun için bir dizi analiz (Pazar, rakip ve rekabet, müşteri ,firma) çalışmasını segmentasyon, hedefleme ve konumlama çalışmaları ile sürdürmek gerekir. Dağıtım, fiyatlandırma ve ürün stratejileri ise bu çalışmaları tamamlar.

Stratejik pazarlama adı üstünde, şirketinizin üzerinde hareket edeceği stratejik ekseni verir. Uzun vadelidir ve küçük revizyonların dışında pek değiştirilmemesi gerekir. Eğer şirketinizi uzun vadeli taşıyamıyorsa zaten yanlış ya da eksik yapılmıştır.

Ancak bu çalışmalardan sonra gerçek dünyaya adım atarsınız. Yani ürünlerinizi satmak ve yıllık satış hedeflerinizi gerçekleştireceğiniz dünyaya. İşte taktik pazarlama bu aşamada, satış faaliyetlerinizin etkinliğini arttırmak için yapacağınız her türlü çalışmadır.

Taktik pazarlama, stratejik pazarlamanın şemsiyesi altında dönemsel satış hedeflerinizi gerçekleştirecek uygulamalardır.

Yıllık satış hedeflerini gerçekleştirmek için yapılabilecek çalışmalara örnek ise;

  • Satış Kampanyaları
  • Sadakat Programları
  • Promosyonlar (tüketici ve kanala dönük)
  • Kanal Geliştirme
  • Merchandising
  • Bölgesel aktiviteler
  • Ve bu alt başlıkları uygulamaya dönük iletişim (reklam, PR vb) faaliyetleridir.

Bütün bu çalışmalar taktik pazarlama niteliğindedir. Çünkü bu çalışmalar da araştırma ve planlama süreçlerinden geçmeli, rakiplerin yaptıkları, dağıtım kanalının (satış noktası, bayi, distribütör) durumu dikkate alınmalıdır.

Taktik pazarlama , stratejik pazarlamanın bir alt seviyesi ancak satışın üst seviyesidir. Pazarlamanın satışa doğrudan katkıda bulunduğu tek seviyedir. Bu nedenle ne kadar iyi yaparsanız satışın eline o kadar kuvvetli silahlar verir, saha da etkinliklerini arttırırsınız.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Dikkat Çekenler
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

Sayfalar
Duyurular
Linkler
Arşiv
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...