Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor.

Kobi Yorum: 0 / 30 Aralık 2012 18:20
Ergonomi nedir?
-A +A

Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca "fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci" diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor. Öyle ki artık sadece fiziksel çevrenin ergonomisinden değil, doğrudan insanın zihnine seslenen bilgisayar yazılımları, Internet, web dizaynı vs. gibi öğelerin de insana uyumundan (Zihinsel algılama, kolay kontrol edebilme ve yönlendirebilme açısından) bahsedebiliyoruz.

Bu anlamda ergonomi, birçok bilimsel disiplinin ortak çalışma alanı olan (Başta mühendislik, mimarlık, tıp, fizyoloji, anatomi, psikoloji, sosyoloji olmak üzere) bir yaklaşımlar bütünüdür. Tüm bu bilimsel disiplinler ortaklaşa bir insana uyumlaştırılmış ideal makine-çevre sisteminin arayışı içindedirler. Elbette ki bu arayışın temel amacı, sadece insanın kendisiyle barışık uyumlu bir çevrede yaşaması değil, en önemli üretim faktörü olan insangücünün (ya da işgücünün) rahat, kolay ve sağlıklı bir şekilde üretim ve ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlayan makine, teçhizat, ofis, fabrika düzeni vs.nin yaratılması isteğidir.

Çünkü bilinmektedir ki, insanın verimli çalışması, en iyiyi üretmesi ve ekonomik faaliyetlere en etkin şekilde katılabilmesi, bu ideal uyumun yakalanabilmesine bağlıdır.

Ofis Düzeni

Ofis düzeni, tüm bu ergonomi çalışmalarının merkezinde bulunur. Belki de bunun temel nedeni, hem ofis düzeninin ergonomik iyileştirmeler için oldukça esnek ve değiştirilebilir olması hem de ofis düzenindeki bu iyileştirme çalışmalarının sonucunun daha çabuk verimliliğe dönüşebilmesinde yatıyor.

KOBİ´ler de, yapılarındaki esneklik, hareketlilik ve manevra yeteneği nedeniyle, ergonomik yenileme ve bunun sonucu oluşan verimlilik kapasiteleri açısından en önemli çalışma alanlarıdır. Gerek yöneticiler, gerekse çalışanlar yönünden, herhangi bir KOBİ´de yapılacak yenilenme çalışmaları, ergonomik ofis dizaynı, ofis yerleşim düzeni, insana uyumlu makine-teçhizat öğeleri, kolay ve işlevli bilişim teknolojisi ürünleri vs. gibi öğelerin verimliliğe katkısı, büyük firmalardan daha hızlı ve ölçeklenebilir olacaktır. Ayrıca büyük firmalarda ki bu gibi yenilenmeye ve insana uyuma yönelik çalışmaların getireceği yüksek maliyetler yanında, herhangi bir KOBİ´ nin üstleneceği ergonomik yapılanma çalışmalarının maliyeti son derece düşük ve kabul edilebilir düzeylerde olacaktır.

Bu amaçla sayfalarımızda, ergonomi ve ofis dizaynı konusunda yeni gelişmeleri, eğilimleri, uygulamaları sizlerle paylaşacağız. Ayrıca bu konulardaki ürünleri, ofis materyallerini tanıtıp, firmalarımız için ofis dizaynı, ofis ekipman ve çevre birimlerini üreten firmaların ürünlerini sizlere tanıtacak ve bu ürünlerle sizlerin karşılaşmanıza yardımcı olacağız.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Dikkat Çekenler
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

Sayfalar
Duyurular
Linkler
Arşiv
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...